Grafik och olja

Sagor från Tjust

Några ord om Tjust

Med sin sällsamma natur har landsdelen Tjust en säregen lockelse och bildar nästan en provins för sig.

   Den har en vid och klippig skärgård och havsvikarna tränger långt in i landet som bär höga berg, har djupa dalar och många trolska insjöar. Tjust liknar varken Småland eller Östergötland och mer än en har funnit landsdelen var den naturskönaste i södra Sverige.
   Namnet har Tjust fått av de många kjusor eller trånga dalgångar som öppnar sig mellan bergen. Ibland är naturen karg men strandängarna ligger som färgrika blomtäcken och på skären växer vild gräslök, fetknopp, kärleksört och klibblim för att nu nämna några i den rika faunan.
   Fält och hagar öppnar sig mellan barrskogens kulisser och ekarna växer i rika dungar ner till havet.
   I norr dominerar de allvarliga dragen, naturen är sträng och mäktig. I söder mellan Västervik och Figeholm kommer ljuset och leendet.
   Denna landsdel ruvar på forntidens hemligheter omvittnade av boplatser, hällristningar, gravar och fornborgar.
   Slott och pampiga timmerbyggnader bryter av mot de småländsk röda stugorna dit stigar och grusvägar slingar sig fram. Som centrum i Tjust ligger den gamla handels-, skeppsbyggar- och sjöfararstaden Västervik.
   På bruksorterna Överum, Ankarsrum och Gunnebo hamrade smederna järn fordom och samhällena Gamleby, Hjorted och Västra Ed var en gång medeltida oxmarknader.

   Här på sidan kan du läsa mer om gångna tiders Tjust.

Vargar i Tjust