Silken är del 2 i sviten "I skuggan av det stora nordiska kriget"
Finns som e-bok
ISBN 9789151900032

Kärlek, död och förintelse. Året är 1703 och det svenska stormaktsväldet är illa ansatt av danskar, polacker och ryssar. Den blott sjuttonåriga kung Carl XII bekrigar dem alla och går från seger till seger med sin indelta armé.
    I Polen belägrar han staden Thorn som värnas av 4 500 sachsiska soldater. Efter hårt bombardemang ger de upp och skeppas över till Sverige som krigsfångar.
    De fördelas från söder till norr för att fylla på i kadrarna efter stupade karoliner. Till en liten stad på ostkusten anländer 174 man.
    En av dem är fänriken Heinrich von Endre. Med sina kollegor drar han runt bland krogarna, super och svirar. Han friseras av perukträsserskan Amanda som förälskar sig i honom.
    I en fyllträta utanför Krabbes krog sticker von Endre kniven i Krabbe och dödar honom. Han döms och halshuggs. Hans avhuggna huvud rullar ner i en spånkorg. Amanda passerar förtvivlad.

”Silken” är andra delen i serien ”I det stora krigets skugga”. Första delen är ”Svartängeln”. 
Silken finns som e-bok:
ISBN 9789151900032

           Beställ boken hos din nätbokhandlare
       Du får den hemskickad direkt till dig!

eställ boken hos din nätbokhandlare
       Du får den hemskickad direkt till dig!

Recensioner:

Återigen ett mästerverk!
Författaren Sven Kjellgren har givit ut en ny historisk roman som tar sin början år 1703.  Den är en fortsättning på samme författares tidigare roman Svartängeln och är återigen en ypperlig skildring av händelser och miljöer från tiden.
   Språket är fantastiskt och så klart och tydligt att man känner sig närvarande genom hela skildringen. Man nästan hör de medverkande tala och leva med och hela boken blir som en spännande långfilm.
  I centrum för berättelsen står Cecilia "Silken" Bagge och hennes liv i den lilla småstaden Westervik på ostkusten. Läsaren får en fantastisk inblick i dåtidens levnadsvillkor och politik.
   I början av boken finns ett personregister och i slutet en ordlista. Det vackra omslaget har illustrerats av Robert Vallmark.
   Boken är utgiven som E-bok.
 
 Tusen tack, Sven, för en otroligt fin bok! Må vi få läsa flera!
   Julia Söderlind pensionerad bibliotekarie och föreståndare för Kunskapskällan i Västervik.

Om möjligt ännu bättre!
Förebilden till kaplanen Filibert Dunkerman i berättelsen heter Krister Nordin, kyrkoherde emeritus, och är bördig från Västervik. Han skriver :
   Jag tycker att "Silken" är om möjligt ännu bättre och mer spännande än första delen, "Svartängeln". Det är tydligt att författaren rör sig hemtamt både i stormaktspelets Polen och Europa, - såväl som i de dramatiska händelserna i den lilla kuststaden vid Smålandskusten.
   Ett rakt och rejält språk underbyggt av en riktigt bra research förhöjer värdet av boken. Sven Kjellgren, som skrivit många faktaböcker om timade händelser i Tjust, har nu verkligen etablerat sig som en stor romanförfattare i den historiska genren.
   
Jag hoppas verkligen att Silken inte blir den sista!

I kriget på kontinenten vänta tsar Peter vid Poltava på svenskarna. I slaget 1709 blir kung Carl sårad och förmår inte leda sina trupper.
   Hans generaler träter om makten, soldaterna är uthungrade, kanoner saknas, slaget förloras. Det svenska stormaktsväldet rasar samman.
   I krigets spår färdas en mordängel över land och hav. Den fruktade böldpesten! Den drabbar med outhärdliga smärtor och besinningslös galenskap. En tredjedel av landets befolkning kallas hädan.
   I medelpunkt för berättelsen står Cecilia Bagge, Silken kallad. Elaka tungor viskar om hennes påstådda romans med en kaplan som flyr landet och hamnar i kung Carls armé.
   Skvallret fortsätter med en kärleksaffär mellan hennes make, tullförvaltaren Widegren, och en främmande gåtfull kvinna. 
   Det visar sig att hon är en helt annan än den hon utger sig för att vara.

Bokfakta - Silken
Format: 227 x 148 mm
Omfång: 394 sidor.
Inbunden. Kartonage.
Illustrationer: omslaget
Illustratör: Robert Vallmark
Impactum Bokförlag.
ISBN 978-91-639-6933-1

 

         Beställ boken hos din nätbokhandlare
         Du får den hemskickad direkt till dig!